Üye Girişi

Kullanıcı Adı

Parola



Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın

Kısa Mesajlar

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

ustat
24-12-2022 20:05

ustat
12-11-2022 20:28

ustat
13-03-2021 18:26

Youtube Kanalımız: https://www.youtub
e.com/channel/UCAj
aGBwtcbbuIkFr3gNjv
aA[/u]



Başlığı Görüntüle

İSGMder » İş Sağlığı ve Güvenliği » Soru Cevap
 Başlığı Yazdır
Risk Degerlendirme ve Deprem Riskinin Tespit Edilmesi
Hasan
Merhabalar,

Boylesine guzel amac icin kurulmus bir grubun uyesi olmaktan dolayi cok mutlu oldugumu soylemek istiyorum ve grubun acildiktan sonraki ilk soru acilisini da yapiyorum.. Herkese hayirli olsun..

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ'NIN "Tehlikelerin Tanimlanlanmasi" baslikli Madde 8/3-a'ya gore "İşletmenin yeri nedeniyle ortaya çıkabilecek tehlikeler" de risk analizi esnasinda goz onunde bulundurulmalidir denilmistir. Soz konusu maddeden yola cikarak risk analizi yaparken yada ISG Mufettislerinin denetimi esnasinda risk analizlerini kontrol ederken, 03.05.2007 (Degisik)-DEPREM BÖLGELERINDE YAPILACAK BINALAR HAKKINDA YÖNETMELIGE gore yapi kullanim izni bu yonetmeligin oncesinde alinmis ve/veya yapimi tamamlanmis yada halen devam eden tum yapilar icin (ozellikle Deprem Bolgesi Haritasi'na gore 1. ve 2. derece deprem bolgesinde yer alan yapilar icin) ilgili deprem yonetmeligine uygun olarak "BINA DEPREM PERFORMASININ BELIRLENMESI" icin gerekli analizleri (Depreme Dayaniklilik Raporu) uzmanlik alani "yapi" olan SIM belgeli insaat muhendislerinden yada yapi denetim muhendislik firmalarindan talep ediyor musunuz? (Not: 1998 Deprem Yönetmeliğinden önce yapılan ve ağır hasar gören yapıların projeleri incelendiğinde "deprem hesabının yapılmadığı" veya matbu bir deprem hesabının projede mevcut olduğu görülmüştür. 1998 yönetmeliğinin yenilenmesinin temel amacı, 1998 yönetmeliği koşullarına uygun olarak yapılmamış mevcut binaların gelecekte maruz kalacakları deprem etkileri altında sergileyecekleri performansın değerlendirilmesi ve deprem dayanımı yeterli olmayan binaların güçlendirilmesi için gerekli olan kuralların tanımlanmasıdır. 2007 Deprem Yönetmeliği’nin 7. Bölümü bu amaçla hazırlanmıştır.2007 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, özellikle mevcut binaları değerlendirme ve güçlendirme konusunda getirdiği performans yaklaşımı ile Amerikan deprem yönetmeliği IBC (international bulding code) göre revize edilerek yürürlüğe girmiştir.) Bu konuyla ilgili bilgi paylasiminda bulunabilirseniz, sevinirim.

Saygilar & Sevgiler,

Hasan
 
dogan
Merhaba,
Öncelikle siteye üye olarak iyi dileklerini ileten tüm arkadaşlarımıza içtenlikle katılıyor, İş Sağlığı ve Güvenliği alanına büyük katkılar sağlaması temennisiyle İş Sağlığ ve Güvenliği Derneği ile internet sitesi hayırlı olsun diyorum.

İSG denetimleri esas olarak 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanun uyarınca çıkarılan yönetmeliklere göre yapmaktadır. Tabi ki bunun dışında başta 4857 Sayılı İş Kanunu olmak üzere çalışma yaşamını ilgilendiren mevzuatta kullanılmaktadır. İşyeri ve işyeri binasına ilişkin risklerin İSG Müfettişlerince denetimlerde kontrolü ile ilgili olarak bahsettiğiniz yönetmeliklere yönelmeden önce 6331'e ve bağlı yönetmeliklerine bakmamız gerekir. Eğer anılan mevzutta işyerinde tespit ettiğimiz riske karşılık gelen bir hüküm bulamıyorsak ancak bu durumda dolaylı mevzuat ve/veya standartlar ile bulabildiğimiz her türlü dayanağı kullanarak ilgili riske karşı işvereni uyarmaya çalışmalıyız. Peki neden böyle bir zorlama yapıyoruz? Çünkü konumuz insan sağlığı hatta yaşamı. Madem konu insan yaşamı, riski de belirledik, söyleyelim işveren gidersin şeklindede olmaz. Neden? Çünkü hukuk devletiyiz. Ben böyle istiyorum demek olmaz. Belirlediğimiz riskleri/noksanlıkları muhakkak bir mevzuat hükmüne dayandırmamız gerekir. Ama ben riski belirledim, karşılığı bir mevzuat maddesi bulamıyorum diyorsanız. İşte onun için de ÜSTAT olmak gerekiyor. Gülümse Şaka bir yana belirttiğiniz husus ile ilgili olarak 6331 e baktığımızda "İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK" karşımıza çıkıyor. Bu yönetmeliğin üçüncü maddesinde; "Bu Yönetmelik 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu maddesine dayanılarak ve Avrupa Birliğinin 30/11/1989 tarihli ve 89/654/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır." hükmü ile yönetmeliğin dayanak maddesi belirtilmiştir.

İşverenlerin Yükümlülükleri başlıklı beşinci maddede ise; İşveren, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için;
a) Ek-1’de belirtilen asgari sağlık ve güvenlik şartlarını yerine getirir.
c) İşyeri bina ve eklentileri ile işyerinde bulunan, özellikle Ek-1’de belirtilen ekipman ve araç-gereçlerin düzenli olarak teknik bakımlarını yapar, çalışanların sağlık ve güvenliklerini olumsuz etkileyebilecek aksaklıkları en kısa zamanda giderir ve gerekli kayıtları tutar.
denmektedir.

Yönetmeliğin "İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI" isimli birinci ekinin "Binaların yapısı ve dayanıklılığı" başlıklı üçüncü maddesinde ise "İşyeri binaları ile bunlara yapılacak her çeşit ek ve değişiklikler, yapılan işin özelliğine uygun nitelik ve yeterli sağlamlıkta inşa edilir. Binaların dayanımına ilişkin değerlendirmelerde 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelikten ve TS 500 standardından yararlanılabilir." hükmü yer almaktadır.

Buraya kadar yazdıklarımızı toparlarsak işyeri binalarının depreme karşı risk analizinde değerlendirilip değerlendirilmediğini anılan yönetmeliğin 5-a,c ile EK-1/3 üncü maddelerini dayanak göstererek işverenlerden talep edebiliriz. Sizin de farkettiğiniz üzere yönetmeliğin birinci ekinin üçüncü maddesinde Deprem Yönetmeliği'ne de atıfta bulunmaktadır. Dolayısıyla bu yönetmelikte belirtilen hükümlere uygun tüm belgeler İSG Müfettişlerince denetim esnasında istenebilir.

Bununla birlikte yönetmeliğimizin sekizinci maddesindeki;
MADDE 8 – Bu Yönetmelikte belirtilen tedbirler saklı kalmak kaydı ile Bakanlıkça çıkartılan yönetmelikler başta olmak üzere, yürürlükteki ilgili diğer mevzuat hükümleri de uygulanır.
(2) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan hususlarda açıklayıcı bir hüküm bulunmaması halinde sırasıyla;
a-) İlgili Türk standartları,
b-) Avrupa standartları,
c-) Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar,
dikkate alınır.

hükmü ile de eğer yönetmelikte açıklayıcı bir hüküm yoksa işyerinin belirtilen standartlara uygun olma koşullarının aranabileceği şeklinde bir açılım mevcuttur. Açıkçası bu standarların tümüne hakim olmadığım için bu konuya girmekten kaçınıyorum. Malumunuz bu standartlar ücrete tabii ve ne yazık ki her istediğinizde ulaşamayabiliyorsunuz. Ancak işyeri bina ve eklentileri ile ilgili yeterlilik belgelerini talep etmek için yukarıda açıkladığım yönetmeliğin yeterli olduğunu düşünüyorum.

Umarım katkıda bulunabilmişimdir. Saygılarımla.
Söylesem faydası yok, sussam gönül razı değil... Fuzuli
 
Hasan
Merhaba Dogan Bey, detayli bilgi ve tecrube paylasiminiz icin cok tesekkur ederim. Bu konuya iliskin aklimdaki soru tamamiyle giderilmis oldu :) Saygilarimla..
 
dogan
Katkıda bulunabildiysem ne mutlu bana Gülümse
Söylesem faydası yok, sussam gönül razı değil... Fuzuli
 
Atlanılacak Forum:
Sayfa oluşturulma süresi: 0.10 saniye
427,350 Tekil Ziyaretçi