Üye Girişi

Kullanıcı Adı

Parola



Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın

Kısa Mesajlar

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

ustat
24-12-2022 20:05

ustat
12-11-2022 20:28

ustat
13-03-2021 18:26

Youtube Kanalımız: https://www.youtub
e.com/channel/UCAj
aGBwtcbbuIkFr3gNjv
aA[/u]



Başlığı Görüntüle

İSGMder » İş Sağlığı ve Güvenliği » Soru Cevap
 Başlığı Yazdır
Kabul Edilebilir Risk Seviyesi
Hasan
Herkese Merhabalar,

Şimdiden tüm Türk Milleti' nin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.

Bir konuda sizlerin uzman görüşüne başvurmak istiyorum. Bazı uzman arkadaşlarımızın (Kinney Methodu) ile yapmış oldukları risk değerlendirmesinde bir kısım riskleri ''Kabul Edilebilir Risk'' seviyesinde değerlendirdiklerini ve bu tür risk düzeyi için düzeltici/önleyici faaliyet takip formu oluşturmadıklarını görüyorum.

Hali hazırda yürürlükte olan İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ'nin 'Tanımlar' başlıklı 4. Maddesi'nin (Havalı fıkrasına göre ''Kabul edilebilir risk seviyesi: Yasal yükümlülüklere ve işyerinin önleme politikasına uygun, kayıp veya yaralanma oluşturmayacak risk seviyesi'' olarak tanımlanmıştır.

Aynı yönetmeliğin 'Risk kontrol adımları' başlıklı 10/1-b maddesine göre; ''Risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması: Riskin tamamen bertaraf edilmesi, bu mümkün değil ise riskin kabul edilebilir seviyeye indirilmesi için aşağıdaki adımlar uygulanır.

1) Tehlike veya tehlike kaynaklarının ortadan kaldırılması.

2) Tehlikelinin, tehlikeli olmayanla veya daha az tehlikeli olanla değiştirilmesi.

3) Riskler ile kaynağında mücadele edilmesi.''

Söz konusu yönetmeliğin 10/3 maddesine göre de ''(3) Belirlenen risk için kontrol tedbirlerinin hayata geçirilmesinden sonra yeniden risk seviyesi tespiti yapılır. Yeni seviye, kabul edilebilir risk seviyesinin üzerinde ise bu maddedeki adımlar tekrarlanır.''

SORMAK İSTEDİĞİN SORU DA TAM DA BU NOKTADA; kabul edilebilir risk seviyesi, bir takım önlemlerin alınması sonucunda/koşuluyla indirilen risk seviyesi ise bu riskler için düzeltici/önleyici faaliyet takip formunun açılmasına gerek duyulmaması doğru mudur? Bu konuyu yasal dayanaklarıyla beraber açıklayabilirseniz, çok sevinirim.

Saygılar&Sevgiler,

Hasan
 
mehmet tekelioglu
Yasal dayanaklardan çok isg nin doğal mantığı geçerli. Riskin belirlenmesi ve alınacak önlemler işyeri için ilk kez yapılan bir çalışma olduğunu düşünürsek, bazı ulusal ya da uluslararası verilerden ve kişisel birikimimizden yola çıkarak varsayımda bulunuyoruz. Yaptığımız varsayımın saha çalışmasını gözlemlediğimizde beklenilen sonuçlarla karşılaşılmayabilinir. Bu durumda yeniden değerlendirme yapma gereksinimi ortaya çıkacaktır. Bu durum işletmenin risk değerlendirmesi ve uygulamalarının ideal notaya ulaşana kadar tekrar edecektir. Hollandalı bir meslektaşım ülkesindeki bir işletmenin risk değerlendirmesinin ideale ulaşmasının 7-8 yıl sürdüğünü belirtmişti. Ayrıca kabul edilebilirlik işletme politikasının doğal sonucudur. Sabit bir sayı veya veri değildir. İşletmeler ulaştıkları her noktada durum değerlendirmesi yaparak yeni sınırlar belirleyebilmelidir. Buda kabul edilebilirlik sınırının sürekli değişkenliğini getirecektir. Bu kadar dinamik bir yapı için sabitlenmiş ya da tamamlanmış nokta ve hedefler düşünülmemelidir. Kazasız günler dileğiyle Saygılar. Dr. Mehmet TEKELİOĞLU
 
Atlanılacak Forum:
Sayfa oluşturulma süresi: 0.10 saniye
422,514 Tekil Ziyaretçi